- Όταν χτυπήσει η καταστροφή, ή όταν πέσει το σύστημα, ή όταν “αρχίσουν τα όργανα” (SHTF – WHEN SHIT HITS THE FAN) υπάρχουν δύο πράγματα που είναι άμεσα απαραίτητα:
- Nα βγείτε από την περιοχήκαι
- να βγείτε γρήγορααπό εκεί.
Επίσης γνωστό ως BOB, το σακίδιο επιβίωσης έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να κάνετε ακριβώς αυτό, και συνήθως έρχεται με τη μορφή σακιδίου βαρέως τύπου που περιέχει όλα όσα χρειάζεστε αμέσως μετά από μια καταστροφή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το αρπάξετε και να φύγετε! Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να το προετοιμάσετε.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Το χρειάζονται περισσότερο αυτοί που ζουν/εργάζονται ή και δραστηριοποιούνται (π.χ. ταξίδι) σε μια μεγάλη πόλη, και λιγότερο αυτοί που βρίσκονται απομακρυσμένα σε ένα βουνό.
Σε όσο πιο μεγάλη πόλη βρίσκεσαι, τόσο μεγαλύτερο είναι το μαντρί, και τόσο περισσότεροι οι κίνδυνοι.
Με μια ματιά (περιεχόμενα)
1 Τι πρέπει να περιέχει το σακίδιο επιβίωσης μου;
1.1 Περιεχόμενα σακιδίου επιβίωσης
1.2 Σακίδιο επιβίωσης και ο τελικός στόχος του επιζώντα (survivalist)
1.3 Γιατί δεν τελειώνει ποτέ η λίστα του σακιδίου επιβίωσης
1.4 Γιατί πρέπει να έχω έτοιμο ένα σακίδιο επιβίωσης;
1.5 Πραγματική έξοδος – Επιλέγοντας περισσότερα από την απλή επιβίωση
2 Λίστα σακιδίου επιβίωσης
2.1 Το ίδιο το σακίδιο!
2.2 Νερό – Κάτι για να πιούμε και κάτι απαραίτητο για επιβίωση
2.3 Καταφύγιο – Προστασία από τα φυσικά φαινόμενα
2.4 Φωτιά – Για θέρμανση
2.5 Τροφή – Κάτι για διατροφή
2.6 Ύπνος – Κάτι για να κοιμηθείτε πάνω και μέσα του
2.7 Μαγείρεμα – Για διατροφή και βράσιμο νερού
2.8 Φως – Για να μπορείτε να βλέπετε
2.9 Εργαλεία – Για να γίνεται η “δουλειά”
2.10 Πρώτες Βοήθειες – Για να αντιμετωπίσετε ατυχήματα
2.11 Επικοινωνία – Για να μαθαίνετε τι γίνεται
2.12 Ρουχισμός – Η βασική μορφή καταφυγίου και προστασίας
2.13 Κυνήγι/Ψάρεμα – Ανανέωση πηγών τροφής
2.14 Πλοήγηση – Το να ξέρεις που πηγαίνεις
2.15 Κυάλια – Δείτε τους πριν σας δουν
2.16 Πυροβόλα όπλα – Για την ασφάλεια σας και αν θέλετε και κυνήγι
2.17 Βιβλία – Για να ξέρετε τι κάνετε
2.18 Διάφορα (το ίδιο σημαντικά) – τα οποία δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες
1 Τι πρέπει να περιέχει το σακίδιο επιβίωσης μου;
1.1 Περιεχόμενα σακιδίου επιβίωσης
Τα τυπικά σακίδια επιβίωσης έχουν σχεδιαστεί και συνδυάζονται εστιάζοντας στην εκκένωση (πόλης), αντί για μακροχρόνια επιβίωση στην άγρια φύση, και φυσικά η ύπαρξη των σωστών περιεχομένων είναι πολύ σημαντική αν θέλετε να έχετε όλους τους απαραίτητους πόρους όπου θα βασίζετε την επιβίωσή σας μετά από κάποια μορφή καταστροφής.
Μιας και εστιάζουμε στην εκκένωση πόλης (πραγματική έξοδος), οι πιο δημοφιλείς οδηγοί, ιστοσελίδες και βιβλία επικεντρώνονται στον εξοπλισμό που απαιτείται για την επιβίωση σας σε διάστημα 72 ωρών.
Ωστόσο, το να προσδιορίσουμε αυτό το χρονικό διάστημα ασφαλείας όταν προετοιμαζόμαστε για ένα απρόβλεπτο γεγονότος είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, εν πάση περιπτώσει, και εφόσον είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια καταστροφή, πιθανότατα πρέπει να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη τοποθεσία για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, έχουμε δημιουργήσει μια ολιστική λίστα σακιδίου επιβίωσης που ξεπερνά λίγο περισσότερο τους περισσότερους οδηγούς που κυκλοφορούν, εστιάζοντας συγκεκριμένα σε μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο στην άγρια φύση, συνυπολογίζοντας τον εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείτε για αυτάρκεια (ιδίως όσον αφορά το κυνήγι ανανεώσιμων πηγών τροφίμων).
1.2 Σακίδιο επιβίωσης και ο τελικός στόχος του επιζώντα (survivalist)
Με όλα τα παραπάνω, μαζί με τα πράγματα αυτής της λίστας που προβλέπουν περισσότερο από 72 ώρες, να θυμάστε το εξής:
Εάν συμβεί το χειρότερο και βρεθείτε στην άγρια φύση για οποιονδήποτε λόγο, το να ζείτε απαλλαγμένοι από τον ανεπτυγμένο “πολιτισμό” είναι εφικτό μεν, με τη σωστή προετοιμασία. Ωστόσο, το να είσαι εκτός δικτύου (πολιτισμού) για παρατεταμένη χρονική περίοδο και να εγκατασταθείς σε άγριο έδαφος είναι δύσκολο και συχνά πολύ σκληρό ή επικίνδυνο για πολλούς ανθρώπους καν να το σκεφτούν. Αντίθετα, μετά από μια καταστροφή όπου αναζητάς ασφαλές καταφύγιο μες στον πολιτισμό είναι συνήθως ο πρωταρχικός στόχος, και αυτός είναι ο στόχος που σκοπεύει να μας διευκολύνει κάθε Λίστα Σακιδίου Επιβίωσης.
Με απλά λόγια, το σακίδιο επιβίωσης χρειάζεται σε όλους όσους ζουν σε μια αστική “πολιτισμένη” περιοχή έτσι ώστε σε μια μεγάλη καταστροφή να το αρπάξουν και να αποδράσουν ταχύτατα, με ανεξάρτητες προμήθειες και εργαλεία για 72 ώρες, ώστε να βρεθούν σε ένα ασφαλές καταφύγιο.
1.3 Γιατί δεν τελειώνει ποτέ η λίστα του σακιδίου επιβίωσης
Παρόλο που προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε σε μια ολοκληρωμένη λίστα όλα τα πράγματα που θα ήταν απαραίτητα, είναι συνετό να επισημάνουμε ότι καμία λίστα σακιδίου επιβίωσης δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι 100% πλήρης. Κάθε άτομο, τοποθεσία και περιστατικό είναι διαφορετικά και μπορεί να απαιτούν διαφορετικά αντικείμενα μέσα στο εκάστοτε σακίδιο. Για το σκοπό αυτό, η λίστα μας είναι ανοιχτή σε προτάσεις, χρησιμεύει ως αφετηρία για την κατασκευή, προσαρμογή, περικοπή και ανανέωση όλων των περιεχόμενων του.
1.4 Γιατί πρέπει να έχω έτοιμο ένα σακίδιο επιβίωσης;
Ένα σακίδιο επιβίωσης είναι απαραίτητο σε περίπτωση που πρέπει να εκκενώσετε γρήγορα την πόλη σας (πραγματική έξοδος). Εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο, μπορείτε να εστιάσετε στην κατάσταση αντί να συντάξετε μια λίστα αντικειμένων που πρέπει να έχετε μαζί σας. Και δεν χρησιμεύει απλώς ως βασικό στοιχείο ώστε να αντιμετωπίσετε μια ιδιαίτερα σοβαρή καταστροφή, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει όλους τους πόρους που απαιτούνται όταν αντιμετωπίζετε καταστάσεις που είναι λίγο πριν το τέλος του κόσμου (Αρμαγεδδών).
Και στον κόσμο του αβέβαιου, η προετοιμασία (prepping) είναι το παν.
Σε όσο πιο μεγάλη και ανεπτυγμένη πόλη βρίσκεσαι, τόσο περισσότερο ανάγκη έχεις το Σακίδιο Επιβίωσης.
Σε περίπτωση που πέσουν οι δομές μιας πόλης, είτε λόγω φυσικής καταστροφή, είτε λόγω επιδρομής, κραχ (κ.α.), πρέπει να έχεις φροντίσει για εσένα, και την οικογένεια σου ώστε να φθάσετε στο ασφαλές καταφύγιο σας, σώοι. Εννοείται πως ετοιμάζετε και αντίστοιχα μικρά σακίδια για κάθε μέλος της οικογένειας.
Για παράδειγμα, στο παιδί σας δεν βάζετε εργαλεία και όπλα. Βάζετε μόνο τις αλλαξιές του, και ίσως και επιπλέον πρώτες βοήθειες (που είναι ελαφριές), κάποιες επιπλέον τροφές και υλικά πρόσθετα τα οποία μπορεί να τα υποστηρίξει στην πορεία του.
1.5 Πραγματική έξοδος – Επιλέγοντας περισσότερα από την απλή επιβίωση
Αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να σταθείτε σε καλή κατάσταση όταν δεν έχετε τίποτα άλλο εκτός από την ευφυΐα σας, τις γνώσεις σας και ένα έτοιμο σακίδιο επιβίωσης στο οποίο θα βασιστείτε. Ωστόσο, ενώ ένας έμπειρος επιζών γνωρίζει τη σημασία του να έχεις πάντα έτοιμο το σακίδιο επιβίωσης, αυτό δεν είναι υποκατάστατο του κυνηγιού όταν είναι απαραίτητο. Σε τελική ανάλυση, τα σακίδια επιβίωσης έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την προσωρινή επιβίωση, ενώ η καταφυγή στο υπόγειό (του καταφυγίου) σας όπου αυξάνεται η προστασία, με τα οφέλη να γνωρίζετε ακριβώς πού βρίσκεστε και με όλους τους πόρους του σπιτιού σας, απέχει ένα πάτωμα μακριά.
2 Λίστα σακιδίου επιβίωσης
2.1 Το ίδιο το σακίδιο!
Καμία λίστα σακιδίου δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την ίδια το πραγματικό σακίδιο! Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να επιλέξετε είναι το σωστό σακίδιο επιβίωσης και, ενώ υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές απόψεις σχετικά με το τι μπορεί να είναι καλύτερο, καταλήγουμε πραγματικά σε δύο σημεία:
α) Πρέπει να επιλέξετε ένα σακίδιο το οποίο σας ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και τα ειδικά αντικείμενα σας, και
β) Πρέπει να επιλέξετε ένα σακίδιο αφού έχετε τοποθετήσει μαζί τα αντικείμενα σας.
Φυσικά, είναι περιττό να σας πούμε ότι οποιαδήποτε σακίδιο πρέπει να είναι στιβαρό, κατασκευασμένο από σκληρά υλικά και με πολλές τσέπες και θήκες για τη διαφύλαξη των αντικειμένων σας.
Αυτό σημαίνει ότι πάντα δοκιμάζουμε στην πράξη, όλα αυτά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Δεν θέλουμε λ.χ. ένα σακίδιο όπου όταν το φορτώσεις περπατήσεις 50μ θα ανοίξει και θα σκίσει, ή θα σου κόψει την μέση.
2.2 Νερό – Κάτι για να πιούμε και κάτι απαραίτητο για επιβίωση
Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή σας, χωρίς αυτό μπορεί να χαθείτε μέσα σε μόλις 3 ημέρες (αυτό συγκρίνεται με την ικανότητά μας να αντέχουμε χωρίς φαγητό έως και για 3 εβδομάδες). Επιπλέον, όσο αφυδατωνόμαστε, γινόμαστε πιο ληθαργικοί, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η αναζήτηση νερού μετά από δύο ημέρες μπορεί να είναι ένα αδύνατο έργο (για να μην αναφέρουμε την απώλεια διατήρησης της εγρήγορσης και των ενστίκτων επιβίωσης).
Επομένως, ως σημείο εκκίνησης,
α) ένα δοχείο με νερό (γεμάτο) είναι απαραίτητο. Συμβουλή: το νερό να είναι βρασμένο και να έχει στόμιο το δοχείο (παγούρι) σας, ώστε αν χρειαστεί να πλύνετε μια πληγή, να έχετε λίγο αποστειρωμένο νερό και με λίγη πίεση από το στόμιο. Πέρα από αυτό, θα χρειαστείτε επίσης
β) μια μέθοδο βρασίματος νερού (για μαγείρεμα και απολύμανση) και
γ) αντικείμενα για καθαρισμό νερού (όπως δισκία απολύμανσης και συμπαγή φίλτρα νερού) για την επεξεργασία αμφισβητήσιμου νερού αφού καταναλωθεί το αρχικό σας νερό.
Και τα τέσσερα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από εξαιρετικά καταστήματα όπου μπορείτε να ρωτήσετε και περισσότερες πληροφορίες.
2.3 Καταφύγιο – Προστασία από τα φυσικά φαινόμενα
Φυσικά, για τον έμπειρο και εκπαιδευμένο επιζώντα, τα ακόλουθα στοιχεία μπορεί να φαίνονται δυσανάλογα, ωστόσο, το καταφύγιο δεν είναι μόνο απαραίτητο για την προστασία του εαυτού σας από τα φυσικά φαινόμενα, αλλά επιπλέον γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τις περιόδους ανάπαυσης που επιτρέπουν την ψυχική και σωματική ευεξία (τα οποία είναι και τα δύο εξίσου απαραίτητα όταν αντιμετωπίζετε άγνωστες συνθήκες στην άγρια φύση).
Σκηνή λοιπόν ή αντίσκηνο σε περίπτωση που δεν είστε βατράχι ή καταδρομέας.
2.4 Φωτιά – Για θέρμανση
Η φωτιά χρησιμεύει ως πηγή θερμότητας που μπορεί να μας ζεστάνει, να μαγειρέψει και να προσελκύσει την προσοχή εάν είναι απαραίτητο. Αντικείμενα λοιπόν και εργαλεία που ανάβουν φωτιά. Αναπτήρες, σπινθηριστές, τσακμάκια.
Πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε περισσότερες από μία μεθόδους ανάφλεξης, με τουλάχιστον δύο και ενδεχομένως ακόμη και τρεις εάν έχετε χώρο.
2.5 Τροφή – Κάτι για διατροφή
Συνήθως, οι preppers τείνουν να προτείνουν ξηρά τρόφιμα (σχετικά μη αλλοιώσιμα, αποξηραμένα τρόφιμα). Ωστόσο, θα λέγαμε επίσης ότι τα τρόφιμα με περιεκτικότητα σε νερό είναι επίσης σημαντικά (καθώς δεν γνωρίζετε ποτέ πόσο σπάνιες θα είναι οι πηγές νερού).
Στόχος μας είναι τα τρόφιμα που είναι ελαφριά σε βάρος αλλά πλούσια σε θερμίδες και διατροφική αξία, καθώς και μια καλή βάση τροφίμων με περιεκτικότητα σε νερό, όλα πακεταρισμένα ώστε να μας επαρκέσουν 3 – 4 ημέρες. Επίσης, συμπεριλάβετε και πιο παραδοσιακά είδη, όπως ρύζι, πλιγούρι βρώμης, βόειο κρέας, σαρδέλες σε κονσέρβα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αθλητικές μπάρες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθώς και τρόφιμα που έχουν αποξηραθεί μέσω ψύξης και MRE (έτοιμες για κατανάλωση) τροφές.
2.6 Ύπνος – Κάτι για να κοιμηθείτε πάνω και μέσα του
Για τον έμπειρο επιζώντα που προετοιμάζεται για τις χειρότερες καταστάσεις, τα εξαιρετικά άνετα κλινοσκεπάσματα που αποτελούνται από στρώμα, κουβέρτα επιβίωσης αλουμινίου και υπνόσακο ίσως να φαίνονται να υπερβολικά και πολυτέλειες. Ωστόσο, η σωστή ανάπαυση ισοδυναμεί με την καλή φόρμα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε άγνωστων και δυνητικά επικίνδυνων προκλήσεων.
- υπνόσακος επιβίωσης
- θερμική κουβέρτα αλουμινίου
2.7 Μαγείρεμα – Για διατροφή και βράσιμο νερού
Τα κύπελλα, μίνι κατσαρόλες και δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι είναι όλα εξίσου απαραίτητα και οι μέθοδοι μαγειρέματος του φαγητού σας, είτε το έχετε συλλέξει/κυνηγήσει είτε είναι προσυσκευασμένο, μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως ζωτικός και καθοριστικός τρόπος αύξησης της θερμοκρασίας του σώματός σας , γιατί για έναν ή δύο βαθμούς θερμοκρασίας ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
2.8 Φως – Για να μπορείτε να βλέπετε
Μια άλλη κρίσιμη περίπτωση, όπου περισσότερες από μία πηγές είναι απαραίτητες σε περίπτωση που η κύρια ή ακόμα και η ρεζέρβα αποτύχει, είναι ο φωτισμός. Επομένως, επιλέξτε ένα συνδυασμό φυσικών πηγών φωτός (όπως ένα κερί) μαζί με ηλεκτρικά είδη (όπως φακός LED ή λαμπτήρες) και τέλος, βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε συμπεριλάβει πηγές φωτισμού που είναι παντός καιρού (όπως χημικά ραβδιά φωτισμού) που μπορούν να σας καλύψουν σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Εδώ να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι θα έχετε δει το ραδιοφωνάκι επιβίωσης το οποίο φορτίζει με δυναμό, από τον ήλιο, και σας προσφέρει ραδιόφωνο και φωτισμό (ορισμένα και φορτιστή). Αυτή η λύση αξίζει, γιατί σας εξοικονομεί χώρο.
2.9 Εργαλεία – Για να γίνεται η “δουλειά”
Εργαλεία: Απαραίτητα στην άγρια φύση και συχνά κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου όταν απαιτείται υπέρβαση απρόβλεπτων καταστάσεων. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε, να κυνηγήσετε, να προετοιμάσετε καταφύγιο και να σας λύσουν από σφιχτά δεσμά ή (φυσικές) παγίδες. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια πληθώρα απαραίτητων εργαλείων για το απόλυτο σακίδιο επιβίωσης.
Η συζήτηση για τα εργαλεία και τις μάρκες τους είναι μεγάλη, και δεν θα δείτε σχεδόν ποτέ δύο preppers να έχουν την ίδια μάρκα για το εκάστοτε εργαλείο. Αυτό είναι καλό και αναμενόμενο, για αυτό υπάρχουν και τόσες επιλογές. Ανάλογα τον τύπο σας, την τοποθεσία σας και την περίσταση.
Η ακόλουθη λίστα περιλαμβάνει τα αγαπημένα εργαλεία των preppers διεθνώς (βάσει εμπειριών, καθώς και πολλών ερευνών από κριτικές εμπειρογνωμόνων). Τουλάχιστον, θα χρειαστείτε ένα αξιοπρεπές μαχαίρι και ένα πολυεργαλείο. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν με ποια πρέπει να εξοπλιστείτε. Εμείς προτείνουμε και τα δύο!
Καλώς κακώς, η τιμή με την ποιότητα δεν πάνε πάντα μαζί. Πρόσφατα αγόρασα ένα πολυεργαλείο Stanley (αξίας 25€) το οποίο το έβλεπες και αισθανόσουν την εξαιρετική ποιότητα των μετάλλων του. Ωστόσο, το πριονάκι του κόπηκε μετά από 10 – 15 κοψίματα χοντρών κλαδιών ελιάς, και οι βίδες στήριξης της κύριας δομής χαλάρωναν σχεδόν καθημερινά με αποτέλεσμα να χάσω την μία από τις τέσσσερις. Συμπέρασμα;
Αποκτήστε αυτό που επιθυμείτε και δοκιμάστε το στην πράξη.
Από τα πιο βασικά είναι:
- Μαχαίρι επιβίωσης
- Πολυεργαλείο
- Πριόνι τσέπης αλυσιδωτό
- Τσεκούρι | σφυρί | κασμάς (τριπλό ελαφρύ και δυνατό εργαλείο)
- Ακονιστής μαχαιριών
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το να κουβαλάτε βαριά εργαλεία στο σακίδιο σας, τα οποία δεν πρόκειται για οποιονδήποτε λόγο να τα χρησιμοποιήσετε ποτέ, είναι μείζον λάθος το οποίο πιθανόν να σας κοστίσει.
2.10 Πρώτες Βοήθειες – Για να αντιμετωπίσετε ατυχήματα
Τα φάρμακα και οι πρώτες βοήθειες είναι ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνο του. Πέρα από την λίστα των αντικειμένων, χρειάζεται πολύ διάβασμα και απόκτηση ειδικής γνώσης για το κάθε ένα. Π.χ.
- γνωρίζετε την δοσολογία για την παρακεταμόλη (πχ ντεπόν) για ενήλικες και παιδιά, αλλά
- δεν είστε σίγουροι για το αντιισταμινικό (πχ ζιρτεκ) για ένα παιδί 13 κιλών που έχει εξανθήματα, και
- δεν γνωρίζετε καθόλου την δόση αδρεναλίνης (η οποία κοστίζει 2€ μόνο) και μπορεί να σώσει ενήλικες και παιδιά από αναφυλακτικό σοκ και θάνατο. Ποιος και που θα σας κάνει αυτή την εφαρμογή όταν θα έχουν λεηλατηθεί όλα τα φαρμακεία;
Η ικανότητα να ενεργείτε ως δικός σας πρώτος βοηθός είναι ζωτικής σημασίας όταν δεν ξέρετε πότε θα έχετε ξανά πρόσβαση σε επίσημη ιατρική περίθαλψη. Ειδικά σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν αποστολές, αυτά τα μικρά αλλά πλήρη πακέτα πρώτων βοηθειών περιέχουν πάνω από 200 τεμάχια· λ.χ. θα χρειαστείτε:
- 15 Αντισηπτικές πετσέτες
- 5 Πακέτα αντιβιοτικών αλοιφών
- 5 Μαντηλάκια Sting Relief
- 40 Επίδέσμους 1 × 3, 50 Μικροί επίδεσμοι, 24 τσιρότα μικρά στρογγυλά, 5 για τα δάχτυλα, 5 Επίδεσμοι αρθρώσεων, 30 Τσιρότα πεταλούδας,
- Λευκοπλάστης, 10 Γάζες,
- 1 Τσιμπιδάκι
- 4 Νάρθηκες με δάχτυλα
- Συσκευή Αναρρόφησης Δηλητηρίου
- 5 1″ ακίδες ασφαλείας
- 1 Ξυράφι
- Γάντια 2 – 1 ζευγαριού χωρίς λατέξ (νιτρίλιο)
- 1 – Instant Cold Pack για κρυοθεραπεία
- 1 κουτάκι παρακεταμόλης (π.χ. ντεπόν), 1 κουτάκι αντιφλεγμονώδη (π.χ. ασπιρίνη ή παναντόλ),
- 1 αντιισταμινικό σε χάπια και 1 σε σιρόπι παιδικό,
- σύριγγες ινσουλίνης και δύο δόσεις αδρεναλίνης (ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας),
- όλα τα απαραίτητα φάρμακα των ευάλωτων μελών της ομάδας σας (π.χ. βιταμίνες για εγκύους, φαρμακευτικά χάπια ηλικιωμένων και παιδιών),
- 1 – Ημίσκληρη θήκη τοποθέτησης τους
Για όλα αυτά πρέπει να διαβάσετε και να παρακολουθήσετε ένα προς ένα το που και πως βοηθούν τον ασθενή. Αλλιώς είναι και αυτά άχρηστα.
2.11 Επικοινωνία – Για να μαθαίνετε τι γίνεται
Η εξασφάλιση του ότι μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι, ακόμη και όταν μπορεί να είστε απομακρυσμένοι από τον πολιτισμό και όλες τις ανέσεις, είναι ζωτικής σημασίας για να μάθετε τι συμβαίνει και πού μπορεί να ζητηθεί πιθανή βοήθεια (καθώς επίσης να γνωρίζετε και τον επικείμενο κίνδυνο). Και εδώ θα χρειαστείτε ρεζέρβα, όπου θα αποδειχθεί σωτήρια. Επίσης καλό είναι βρείτε συσκευές αυτόνομης ενέργειας (είτε με ηλιακή φόρτιση, είτε με δυναμό), και όχι με απλές μπαταρίες.
Εκτός από το ραδιόφωνο, θα χρειαστείτε επίσης μια μέθοδο επικοινωνίας ώστε να προσελκύσετε την προσοχή άλλων από μακριά, για την οποία είναι απαραίτητος ένας καθρέφτης σηματοδότησης. Ή και ασύρματος PMR (walkie talkie).
2.12 Ρουχισμός – Η βασική μορφή καταφυγίου και προστασίας
Ως η πιο στοιχειώδη μορφή καταφυγίου, τα ρούχα χρησιμεύουν ως η πρώτη σας προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, με τα υποδήματά σας κυριολεκτικά να κάνουν την διαφορά μεταξύ πορείας με σταθερή βάση και πιθανώς ολίσθησης, πτώσης ή αδυναμίας να σταθείτε σε ορισμένα εδάφη. Επίσης το γερό παπούτσι σε προστατεύει από την υγρασία, την μόλυνση και τους τραυματισμούς.
Τα ρούχα βεβαίως, είναι εξατομικευμένα και το δρομολόγιο του σακιδίου επιβίωσης σας θα διαφέρει δραστικά από άτομο σε άτομο, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους τύπους σώματος, επίπεδα ανοχής, επίπεδα φυσικής κατάστασης και προτιμήσεις. Ωστόσο, ως γενική αρχή, πρέπει να λάβετε υπόψη το κλίμα, την τοποθεσία και τα γύρω εδάφη, φροντίζοντας να αλλάζετε τον συνδυασμό των ρούχων σας κάθε έξι μήνες καθώς οι εποχές αλλάζουν.
Άρα: εποχιακά ρούχα και εσώρουχα και σκληρά ανθεκτικά και άνετα παπούτσια.
2.13 Κυνήγι/Ψάρεμα – Ανανέωση πηγών τροφής
Όπως είπαμε στην αρχή του οδηγού, ενώ το μέσο σακίδιο επιβίωσης επικεντρώνεται στην επιβίωση 72 ωρών μετά από μια καταστροφή, είναι συνετό να πακετάρουμε για όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις.
Έχοντας αυτό κατά νου, τα ακόλουθα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να αναζητήσετε το δικό σας φαγητό στην άγρια φύση (και να ζυγίσετε τις αποφάσεις επιλογών για τα όπλα σας, τα οποία μπορούν να σας επιτρέψουν να κυνηγήσετε με επιτυχία).
- καλαμίδι ψαρέματος με μηχανάκι,
- δίχτυ ψαρέματος, απόχη,
- πετονιά (ακόμη και από paracord ίνες αρτάνης),
- σφεντόνα,
- αεροβόλο 4,5mm ή και 6,35,
- ή λειόκαννο (καραμπίνα) με φυσίγγια εννιάβολα (για αυτοάμυνα) και πιο ψιλά για κυνήγι.
2.14 Πλοήγηση – Το να ξέρεις που πηγαίνεις
Εκτός από τις βασικές γνώσεις επιβίωσης, χωρίς τη βοήθεια εργαλείων (δηλαδή να μπορείς να εντοπίζεις τον βορά και το νότο, να βρεις την ώρα και να αναζητήσεις πηγές νερού), θα πρέπει να πακετάρεις χάρτες για τα εδάφη στα οποία βρίσκεσαι, με ασφάλεια και επιτυχία. Ωστόσο, αυτό πράγματι δεν απαιτεί κάτι παραπάνω από μερικούς καλά επιλεγμένους χάρτες και μια πυξίδα.
- Τοπικοί κοντινοί σου χάρτες, αδιάβροχοι,
- Πυξίδα.
Οι χάρτες πρέπει να αφορούν οπωσδήποτε την περιοχή σου, την περιοχή του ασφαλούς καταφυγίου σου, καθώς επίσης και κοντινές περιοχές.
2.15 Κυάλια – Δείτε τους πριν σας δουν
Η αναζήτηση πηγών τροφής, νερού ή καταφυγίου και η ικανότητα να δούμε πιθανούς κινδύνους, γίνονται εύκολα από μακριά και από μια ασφαλή περιοχή με τα σωστά κυάλια. Προτείνουμε το κυάλι σας να παρέχει μεγέθυνση 8x με συμπαγές και στιβαρό περίβλημα.
2.16 Πυροβόλα όπλα – Για την ασφάλεια σας και αν θέλετε και κυνήγι
Όλοι έχουν γνώμη για το τι είναι καλύτερο και εάν όντως είναι απαραίτητο ένα πυροβόλο όπλο. Θα σας αφήσουμε να το σκεφθείτε μόνος σας. Εάν αποφασίσετε να πακετάρετε ένα πυροβόλο όπλο, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε στην πράξη το όπλο επιλογής σας. Εγγραφείτε σε σκοπευτήριο, και φυσικά, θα βάλετε στο σακίδιο σας ένα πυροβόλο όπλο μόνο αν είναι νόμιμο και πληροίτε όλους τους περιορισμούς.
Η νομοθεσία περί όπλων είναι ξεχωριστό κεφάλαιο, και υποχρεούστε να γνωρίζετε επακριβώς τι χρειάζεται για τη νόμιμη οπλοκατοχή λειόκαννου (καραμπίνας) και πιστολιού.
Καραμπίνα αποκτάς πολύ εύκολα με μια αίτηση στο τοπικό Α.Τ. της περιοχής σου. Μπορείτε να κατέχετε και πιστόλι, αλλά θα χρειαστείτε συμμετοχή σε σκοπευτικό σύλλογο ώστε να έχετε εξασκηθεί περνώντας 5 – 10 αγώνες. Αυτό μην σας ακούγεται μπελάς. Είναι τέλειο. Εγώ γράφτηκα σε σκοπευτήριο αρχικά μόνο για να ασκηθώ (να λερώσω δηλαδή) την καραμπίνα, αλλά μετά από 2, 3 επισκέψεις, συμμετείχα και σε αγώνες για πιστόλι.
Μαθαίνεις και αποκτάς παιδεία για τα όπλα. Ασφάλεια και ηθική ανάταση. Χωρίς σκοπευτήριο είναι καλύτερο να ΜΗΝ κατέχεις κανένα όπλο. Είναι πιο επικίνδυνο από το να έχεις αυτοκίνητο ή μηχανή χωρίς δίπλωμα.
2.17 Βιβλία – Για να ξέρετε τι κάνετε
Ένας καλός επιζήσαντας ξέρει ότι, ανεξάρτητα από το πόσα ξέρει, ανεξάρτητα από το πόσα blogs, οδηγούς και βιβλία έχει διαβάσει, δεν μπορεί ποτέ να γνωρίζει αρκετά. Κοινώς “εν οίδα ότι ουδέν οίδα”.
Το καλύτερο ελληνικό βιβλίο που προτείνουμε είναι το “Δελφικός Οδηγός Επιβίωσης” του Λιακόπουλου. Έχει την βασική έκδοση τσέπης που είναι υπερπλήρης και ειδικά διαμορφωμένη για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και δύο τριλογίες όπου κάνει εξαιρετική ανάλυση, με ιδιαίτερα παιδαγωγικό και απλοϊκό τρόπο, για τα υλικά και τις δεξιότητες επιβίωσης στα ελληνικά δεδομένα. Το ζητάτε τηλεφωνικά και από το atarvea.gr
Προτείνουμε και το “SAS ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ” το οποίο κυκλοφορεί σε εξαιρετική μετάφραση.
2.18 Διάφορα (το ίδιο σημαντικά) – τα οποία δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες
Για να ολοκληρώσουμε τη Λίστα Σακιδίου Επιβίωσης, παραθέτουμε διάφορα πράγματα τα οποία ακόμη δεν τα έχουμε κατηγοριοποιήσει:
- Σετ ραπτικής, duct tape υφασμάτινη ταινία, δίχτυ προστασίας κεφαλής – προσώπου, 100 μέτρα 550 paracord, σφυρίχτρα, γυαλιά ηλίου,
- Ένα μικρό μπουκάλι απολυμαντικό χεριών,
- Μερικά φερμουάρ,
- Σερβιέτες (μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικάλυψη τραυμάτων, και το εσωτερικό τους για κλείσιμο αιμορραγίας),
- Ισχυρό εντομοαπωθητικό.