Πολλοί από εμάς συνδυάζουν την εκδρομή με μοτοσυκλέτα με την κατασκήνωση. Είτε επειδή είναι τρόπος ζωής, είτε λόγω οικονομίας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Εξοπλισμός κατασκήνωσης
Σκηνή
Οι ορειβατικές σκηνές αποτελούν ότι καλύτερο υπάρχει σε ποιότητα, καθώς είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες. Αρκετοί πιστεύουν ότι οι ορειβατικές σκηνές ανταποκρίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες πράγμα που κατά 90% είναι ψευδές. Οι ορειβατικές σκηνές είναι κατασκευασμένες για να είναι ελαφριές και μικρές σε μέγεθος, να “σπάνε”, ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα αξεσουάρ περισσότερα τους ενός άτομα (π.χ. για σκηνές 2 ατόμων), να είναι ανθεκτικές στην βροχή, στο χιόνι ή στο χαλάζι! Προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό θερμομόνωσης λόγω μεγαλύτερης υδροστατικής προστασίας, αλλά αυτό που μας ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ σε συνθήκες κρύου είναι ο υπνόσακος μας, καθώς και το υπόστρωμα μας. Κορυφαία ίσως εταιρεία κατασκευής είναι η Terra Nova (όχι αυτή που βλέπετε στα carrefour :P) πανάκριβη όμως. Οικονομικότερα έρχεται η θυγατρική της εταιρεία η Wild Country και μετά ακολουθούν εταιρείες όπως η Hilleberg (αρκετά ακριβή), Vango (πολύ καλές τιμές, ποιοτικά προϊόντα), Marmot, Jack Wolfskin, Gelert, Robens. Για μοτοσυκλέτα οι Vango είναι σε πολύ καλές τιμές, για ορειβασία είναι όμως αρκετά βαρύτερες και μεγαλύτερες σε πακετάρισμα (για όσους ενδιαφέρονται να έχουν κάτι και για ορειβασία).
Οι ορειβατικές σκηνές συνήθως δεν απαιτούν μουσαμά και πλένονται στο χέρι στην επιστροφή. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΑΚΕΤΑΡΟΥΜΕ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ (μόνο αν πρόκειται για λίγη ώρα) διότι η σκηνή θα καταστραφεί από την μούχλα.
Αν η σκηνή μας είναι βρεγμένη και έχουμε χρόνο για να την στεγνώσουμε, την απλώνουμε στο έδαφος μέχρι το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας να εξατμιστεί. Αν δεν έχουμε χρόνο ή ο καιρός δεν επιτρέπει, πακετάρουμε κανονικά όπως θα ήταν στεγνή, αλλά φροντίζουμε το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ να την απλώσουμε να στεγνώσει.
Ο αριθμός των ατόμων που αναγράφεται στις σκηνές είναι ο αυτός που η σκηνή μπορεί να δεχτεί σε περίπτωση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (ή στην περίπτωση… που είστε αρκετά μικρόσωμοι). Αν η σκηνή μας αναγράφει 2 ατόμων η σκηνή είναι ιδανική για 1 άτομο με τα πράγματα του. Αντίστοιχα 3 ατόμων είναι για 2 άτομα με τα πράγματα τους. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ 2 ατόμων για 2 άτομα, προτιμήστε πάντα μια μεγαλύτερη.
Οι σκηνές λόγω αδιαβροχοποίησης θέλουν πλύσιμο με σαπούνια ήπια! Δεν πλένουμε με σαπούνια για πιάτα, προτιμήστε ένα ειδικό σαπούνι (στην ανάγκη ένα αφρόλουτρο, μόνο να θυμάστε ότι το αφρόλουτρο προσελκύει τα ιπτάμενα…). Προσέξτε παράλληλα για ανεπιθύμητους επισκέπτες (κοριούς κλπ)!
Στις σκηνές τύπου τούνελ, στήνουμε την σκηνή με την ευθεία της εισόδου να κοιτά την φορά του ανέμου, ο πλευρικός άνεμος καταπονεί τις μπανέλες.
Σε περιοχές με μεγάλη υγρασία καλό είναι να αφήνουμε τις θύρες ανοιχτές (αν έχουν κουνουπιέρα). Οι υδρατμοί της αναπνοής συσσωρεύονται στην σκηνή και η υγρασία αυξάνεται ενώ με ανοιχτές τις θύρες η υγρασία σπάει.
Την προστασία της σκηνής από βροχή την μετράμε βάση του αριθμού που παραθέτει η εταιρεία. Τον αριθμό αυτό θα τον εντοπίσετε στις προδιαγραφές της σκηνής. Ξεκινάει από το 1000 (το minimum που απαιτείται για να χαρακτηριστεί αδιάβροχη) και ανεβαίνει. Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερη η αντοχή της σε βροχές / καταιγίδες. Οι σκηνές 4 εποχών είναι κατασκευασμένες να αντέχουν σε αρκετά άσχημες καιρικές συνθήκες. Αν θέλετε μια σκηνή που θα αντέξει σε αρκετά άσχημο καιρό αναζητήστε σκηνές με βαθμό περίπου στα 5000. Συνήθως οι εταιρείες το αναφέρουν ως Hydrostatic Head.
Υπνόσακος
Υπάρχουν 2 κατηγορίες. Ο συνθετικός και ο πουπουλένιος. Η διαφορά τους είναι αρκετά μεγάλη. Ο πουπουλένιος είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά και είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει ζεστούς ακόμα και σε extreme θερμοκρασίες. Το κακό με το πούπουλο είναι ότι αν βραχεί χάνει τις μονωτικές του ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό είναι δύσκολος στον καθαρισμό και δύσχρηστος όταν ταξιδεύουμε με υγρασία ή βροχή (και ο υπνόσακος μας είναι εκτεθειμένος). Μόνη εξαίρεση είναι οι expedition υπνόσακοι που περιλαμβάνουν μεμβράνη προστασίας (για να είναι χρήσιμοι για ύπνο και σε χιόνι).
Οι συνθετικοί δεν χάνουν τις ιδιότητες τους στο νερό, δεν προσφέρουν όμως την μόνωση ενός πουπουλένιου. Μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι το συμπιεσμένο μέγεθος καθώς και το βάρος τους το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από έναν αντίστοιχο πουπουλένιο.
Το πούπουλο δεν πρέπει να παραμένει για καιρό στην συσκευασία συμπίεσης, καθώς τα πούπουλα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να αφήνουν κενά (cold spots) και ο υπνόσακος να χάνει με τον καιρό την θερμομονωτική του ιδιότητα.
Οι υπνόσακοι φέρουν ενδείξεις ως προς την μονωτική τους αποτελεσματικότητα, πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 3 διαφορετικές σημάνσεις, comfort, lower limit και extreme. Ο κανόνας είναι ότι το comfort καλύπτει τις θερμοκρασίες χρήσης του υπνόσακου. Αν αναφέρει ως comfort το 0 αυτό σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος (οι ανοχές αλλάζουν ανάλογα τα κιλά και τις αντοχές του καθενός) θα κοιμηθεί χωρίς έξτρα ρουχισμό άνετα. Στο lower limit αναφέρεται το σημείο ύπνου με ισοθερμικά φορεμένα. Τέλος το extreme αναφέρεται στον ύπνο με πλήρη ρουχισμό, κουλουριασμένη στάση (μικρότερη απαγωγή θερμοκρασίας) και με μεγάλο ρίσκο υποθερμίας.
Υπόστρωμα
Το υπόστρωμα είναι το Α και το Ω ΠΡΙΝ τον υπνόσακο, καθώς προστατεύει την συγκέντρωση υγρασίας από το έδαφος και τέλος μας παρέχει την απαιτούμενη άνεση για έναν σωστό ξεκούραστο ύπνο. Μπορεί να έχετε τον καλύτερο υπνόσακο της αγοράς αν όμως δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο ποιοτικό υπόστρωμα τότε ο ύπνος σας μπορεί να είναι κακός.
Τα φουσκωτά υποστρώματα εκτός του ότι καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο, προσφέρουν καλύτερη μόνωση καθώς ο αέρας δουλεύει μονωτικά ανάμεσα στον υπνόσακο και στο έδαφος προσφέροντας σας καλύτερες συνθήκες ξεκούρασης.
Τα ορειβατικά που φουσκώνουν μόνα τους παρέχουν εγγυημένα τον καλύτερο ύπνο σε άσχημες συνθήκες (υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες) καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχουν μικρές κυψέλες που κρατάνε ζεστό τον αέρα από την υγρασία του εδάφους, πακετάρονται σε αρκετά μικρό μέγεθος και τέλος αντέχουν τις κακουχίες καθώς είναι σχεδιασμένα για χρήση σε κακοτράχαλα εδάφη.
Μαξιλάρι
Για μαξιλάρι, υπάρχουν συμπιεζόμενα διπλής όψεως (fleece για τις κρύες νύχτες και ύφασμα… για τις ζεστές). Επίσης υπάρχουν τα φτηνά φουσκωτά τα οποία όμως λόγω της μη συμπίεσης δεν επιτρέπουν στο κεφάλι σωστή στάση σώματος. Αν ο χώρος και το χρήμα σας περιορίζουν… πάρτε μαζί σας μια μαξιλαροθήκη, γεμίστε την με μαλακά ρούχα και απολαύστε ύπνο…
Ισοθερμικά
Τα ισοθερμικά βουνού είναι συνήθως τα καλύτερα γιατί αναπνέουν. Πρέπει όμως να υπολογίζετε το γεγονός ότι στην μοτοσυκλέτα η κίνηση σας είναι σχεδόν μηδενική. Αν θέλετε ζεστό ισοθερμικό, τα περισσότερα προσφέρουν ένδειξη “έντασης άσκησης”. Θα πρέπει να αναζητήσετε αυτά με τον χαμηλότερο δείκτη (αν δεν έχουν δείκτη ρωτήσετε τον υπεύθυνο του καταστήματος).
Fleece
Τα Fleece έρχονται σε διαφορετικό βάρος. Υπάρχει το 100άρι, το 200άρι και τέλος το 300άρι. Το 100άρι είναι το πιο ελαφρύ ενώ το 300άρι το βαρύτερο τόσο σε ζύγισμα άλλα και σε μονωτικές ιδιότητες. Το ατού του fleece είναι ότι προσφέρει ένα πολύ καλό ενδιάμεσο στρώμα μόνωσης (middle layer) που επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα το υλικό κατασκευής. Τα Polartec είναι μια καλή και εγγυημένη λύση.
Προσοχή θέλει καθώς τα fleece δεν προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία από τον αέρα, συνήθως συνδιάζονται με αντιανεμικά ή με ένα ζεστό μπουφάν.
Στις κρύες μέρες του χειμώνα ένα ισοθερμικό με ένα 100άρι και το μπουφάν της μηχανής θα σας προστατέψουν από το ψύχος. Αν χρειαστεί περισσότερο το 200άρι είναι το τελευταίο σκαλί (για μοτοσυκλέτα) καθώς το 300άρι έχει σχεδόν τον όγκο ενός μπουφάν.
Εστίες μαγειρέματος
Γκαζάκια ή Φιάλες; Για την μηχανή όλα λειτουργούν. Οι φιάλες έχουν το πάνω χέρι λόγω του ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με καύσιμο. Στους ορειβάτες όμως συνήθως προσθέτουν βάρος και το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγάλο (τα γκαζάκια χωράνε εντός της κατσαρόλας).
Τα ορειβατικά γκαζάκια είναι πανάκριβα αλλά πανάλαφρα και μικρά σε όγκο. Την περισσότερη δουλειά όμως κάνουν οι αποσπώμενες κεφαλές. Μια καλή κεφαλή θα βράσει το νερό σας (και θα κάνει οικονομία στο καύσιμο σας, είτε γκάζι είτε υγρό) κατά τον μισό χρόνο.
Οι κουζίνες οινοπνεύματος είναι αρκετά χρονοβόρες (παρά το οικονομικότερο). Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνήθως είναι το υψόμετρο (που δεν απασχολεί ιδιαίτερα εμάς τους μηχανόβιους) καθώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από ένα υψόμετρο και μετά τα συμβατικά γκαζάκια δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Επίσης θα πρέπει να έχετε στον νου σας την εξωτερική θερμοκρασία. Όσο μικρότερη τόσο περισσότερο χρόνο απαιτεί το βράσιμο του νερού, τα συμβατικά γκαζάκια επίσης παρουσιάζουν υγροποιήση με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Σπινθηριστές και αναπτήρες
Στο εμπόριο (σε ορειβατικά καταστήματα συνήθως) υπάρχουν αρκετοί σπινθηριστές σε αρκετά χαμηλές τιμές οι οποίοι μπορούν να ανάψουν τα ξύλα μας ή το γκαζάκι μας. Για τα ξύλα θα χρειαστείτε ειδικό προσάναμμα.
Οι αναπτήρες θυέλλης είναι η ιδανικότερη λύση. Φροντίζουμε όμως να είναι πάντα γεμάτοι.
Μαγειρικά σκεύη
Υπάρχουν δεκάδες επιλογές. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το μέγεθος και το πακετάρισμα τους. Συνήθως το ένα πακετάρεται μέσα στο άλλο ώστε ο όγκος τους να μειώνεται αισθητά. Όσον αφορά τα ποτήρια αρκετές εταιρείες βγάζουν αναδιπλούμενα για μείωση όγκου. Το ίδιο ισχύει και για τα μαχαιροπίρουνα. Υπάρχουν αναδιπλούμενα (τύπου σουγιά) αλλά και 3 σε 1 (δηλαδή ένα κουταλο-πιρουνο-μάχαιρο).
Τέλος υπάρχουν και τα γνωστά (σε όσους ασχολούνται και με το βουνό) πλαστικά σπορκ (πλαστικά κουταλο-πιρουνο-μάχαιρα), που καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και είναι πανάλαφρα, είναι χρηστικά στις περιπτώσεις τροφής σε υγρή μορφή (π.χ σούπες) ή αφυδατωμένες τροφές ενώ γίνονται δύσχρηστα σε τροφές που απαιτούν κόψιμο (κρέας, σκληρά λαχανικά κλπ).
Τροφές
Οι ορειβατικές τροφές είναι σχεδιασμένες να δέχονται το βρασμένο νερό εντός της συσκευασίας. Μας γλιτώνουν μεγάλο χρόνο καθαρισμού, καθώς τα λύπη από τις αφυδατωμένες τροφές είναι δύσκολα στον καθαρισμό.
Οι ορειβατικές τροφές είναι μελετημένες ώστε να παρέχουν τις θερμίδες που χρειάζεται κατά μέσο όρο ένας ορειβάτης, αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα είναι αρκετή για να σας παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια μιας δύσκολης μέρας.
Αν έχει αέρα, σκάβουμε έναν λάκκο που να μπορεί να χωρέσει το γκαζάκι ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΓΑ, για να γλιτώσουμε καύσιμο και για να απολαύσουμε το φαγητό μας γρηγορότερα.
Καθαρίζουμε τα σκεύη μας με σεβασμό στην φύση, δεν χρησιμοποιούμε σαπούνια σε ποτάμια, πηγές, λίμνες ή θάλασσα. Για το λόγο αυτό οι ορειβατικές τροφές είναι ιδανικότερη λύση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΕΝΤΟΣ ΣΚΗΝΗΣ!
Τελευταίο αλλά ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Όταν αναχωρούμε από το χώρο που κατασκηνώνουμε μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια μας και βεβαιωνόμαστε ότι η εστία φωτιάς που πιθανόν έχουμε ανάψει έχει σβήσει έτσι ώστε ο χώρος να παραμείνει ακριβώς όπως τον βρήκαμε δείχνοντας σεβασμό όχι μόνο προς τη φύση που μας φιλοξένησε αλλά και στους επόμενους κατασκηνωτές.