Μαθήματα επιβίωσης στη φύση
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Τα παρaκάτω μπορεί να σου χρειαστούν ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά
Βρίσκεσαι χαμένος στο δάσος. Τo κινητό σου δεν έχει σήμα, η κούραση έχει αρχίσει να σε καταβάλει, πεινάς και η νύχτα πλησιάζει γοργά. Τι κάνεις;
α) Κάθεσαι αποκαμωμένος στη βάση ενός δέντρου και αρχίζεις να κλαις με λυγμούς, σκεπτόμενος τη μανούλα σου και αφήνεσαι στην τύχη σου, προσευχόμενος στο Μεγαλοδύναμο να δείξει έλεος «στον δούλο του» (ελπίζοντας ο «μεγάλος» εκεί ψηλά να παραβλέψει τη λεπτομέρεια ότι έχεις να πατήσεις στην εκκλησία από πέρυσι την Ανάσταση).
β) Παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου ως γνήσιο αρσενικό που είσαι, αφήνεις ελεύθερο το κομάντο που κρύβεις μέσα σου και ξεκινάς να κάνεις όλα αυτά που πρόκειται να διαβάσεις παρακάτω. Αυτά που χρειάζεται να ξέρεις, δηλαδή, για να καταφέρεις να επιβιώσεις χαμένος στην άγρια φύση, όπως τα αποκαλύπτει ο Creek Stewart, συγγραφέας και «γκουρού» της επιβίωσης. Έχουμε και λέμε, λοιπόν…
Βρες ασφαλές σημείο για να κατασκηνώσεις
«Το σημείο στο οποίο θα περάσεις τη νύχτα σου θα πρέπει να είναι απαραίτητα στεγνό αλλά και να βρίσκεται ψηλά» θα πει ο Stewart. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να αποφύγεις τα πολύ “ανοιχτά” ξέφωτα ή, κατά τους χειμερινούς μήνες, τις όχθες ποταμών και χειμάρρων, οπότε και η ροή του νερού μπορεί να γίνει εντελώς απρόβλεπτη. Επιπλέον, έλεγξε καλά το σημείο στο οποίο πρόκειται να μείνεις για φωλιές εντόμων, σάπια κλαδιά που μπορεί να κρέμονται από κάποιο δέντρο ψηλά ή για βράχους που είναι επίφοβοι για κατολίσθηση. Τέλος, ιδανικά, το σημείο που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχει κοντά του τρεχούμενο νερό αλλά και στεγνά ξύλα, τα οποία και θα χρησιμοποιήσεις τόσο για να κτίσεις το κατάλυμα σου, όσο και για να ανάψεις φωτιά.
Δημιούργησε το κατάλυμά σου
Ο πιο επικίνδυνος εχθρός στην ύπαιθρο δεν είναι η άγρια πανίδα ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο η υποθερμία -πράγμα που σημαίνει ότι η κατασκευή ενός ασφαλούς και ζεστού καταλύματος θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη σου προτεραιότητα. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις κάποιο δέντρο που έχει πέσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζει γωνία προς το έδαφος ή, εναλλακτικά, να βρεις και να τοποθετήσεις στέρεα και σε γωνία ένα μεγάλο κλαδί πάνω σε κάποιο μεγάλο δέντρο. Εν συνεχεία, ακούμπησε πάνω του μικρότερα κλαδιά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια υποτυπώδης σκεπή / τοίχος και κατόπιν επένδυσε την / τον με φύλλα και βρύα. Τέλος, στον προφυλαγμένο χώρο που θα δημιουργηθεί, φτιάξε ένα παχύ στρώμα από φύλλα πάχους δέκα – δεκαπέντε εκατοστών. Το στρώμα αυτό θα σε διατηρήσει ζεστό, κρατώντας μακρυά το κορμί σου από το κρύο έδαφος.
Άναψε φωτιά
«Το μόνο που χρειάζεται είναι να βραχυκυκλώσεις μια οποιαδήποτε μπαταρία» θα πει ο Stewart. Για να το καταφέρεις, σύνδεσε το θετικό με τον αρνητικό πόλο της χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι σύρμα ή αλουμινόχαρτο. Προτού το κάνεις αυτό, όμως, φρόντισε να έχεις προετοιμάσει τον χώρο και, κυρίως, το προσάναμμα στο οποίο θα βάλεις φωτιά με τη σπίθα που θα δημιουργήσεις βραχυκυκλώνοντας τη μπαταρία. «Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία του ανάματος φωτιάς στην ύπαιθρο δε διαφέρει και πολύ από όλα αυτά που κάνεις όταν ανάβεις ένα τζάκι» διαβεβαιώνει ο Stewart. «Τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει απαραιτήτως να είναι στεγνά, ενώ ως προσάναμμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις βρύα, ξερά χόρτα κλπ. Αφού αρπάξουν τα χόρτα, συνέχισε ρίχνοντας μικρά κλαδάκια, μετά μεγαλύτερα κ.ο.κ. Κράτα τα πιο μεγάλα κούτσουρα για το τέλος».
Εξασφάλισε πόσιμο νερό
Όπως το θέτει ο Stewart «υπάρχουν δύο είδη νερού στην άγρια φύση: το πόσιμο, που θα σου σώσει τη ζωή, κι εκείνο που μπορεί να σε σκοτώσει. Όταν έχεις αμφιβολίες για το νερό που έχεις βρει -πολύ δε περισσότερο αν το νερό για το οποίο μιλάμε είναι στάσιμο και βρίσκεται συγκεντρωμένο σε λακούβες ή λιμνούλες- αφού το μαζέψεις και προτού το καταναλώσεις, θα πρέπει απαραίτητα να το βράσεις». Ο Stewart αναφέρει ακόμη ότι εξαιρετικές πηγές πόσιμου νερού είναι το χιόνι, η βροχή αλλά και η υγρασία που μαζεύουν πάνω τους τα φύλλα των δέντρων. Για να συλλέξεις την υγρασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο καθαρό κομμάτι ύφασμα, το οποίο κατόπιν θα στραγγίξεις σε κάποιο καθαρό δοχείο. Τέλος, πολύ νερό κρύβουν μέσα τους τα αμπέλια, κάποια είδη γαϊδουράγκαθων καθώς επίσης και όλοι οι κάκτοι.
Ψάξε για βρώσιμα φυτά
Το να είσαι σε θέση να ξεχωρίζεις τα φυτά εκείνα που μπορούν να σε θρέψουν από εκείνα που μπορεί να σε δηλητητηριάσουν ή ακόμη και να σε σκοτώσουν αποτελεί μια ικανότητα την οποία μπορείς να αποκτήσεις μόνο κατόπιν προσεκτικής κι ενδελεχούς μελέτης -«σχετικά βιβλία μπορείς να βρεις εύκολα σε οποιοδήποτε μεγάλο και “σοβαρό” βιβλιοπωλείο» μας ενημερώνει ο Stewart. «Αν πάντως δε νιώθεις απόλυτα σίγουρος για το αν κάποιο φυτό που έχεις βρει, κάνει να το φας, απόφυγε να το καταναλώσεις», ξεκαθαρίζει. Δύο ιδιαίτερα διαδεδομένα βρώσιμα φυτά είναι το χηνοπόδιο ή λουβούδα (το οποίο οι αγγλοσάξωνες αποκαλούν και «άγριο σπανάκι») καθώς επίσης και οι πικραλίδες.
Φτιάξε ένα δόρυ και κυνήγησε μικρά ζώα
Για να φτιάξεις το δόρυ σου, βρες ένα χοντρό κλαδί που έχει διάμετρο τουλάχιστον τρία εκατοστά και με ένα μαχαίρι (ή με μια πολύ κοφτερή πέτρα, αν δεν έχεις μαχαίρι), χώρισε τη βάση του σε τέσσερα τεταρτημόρια. Κατόπιν, πίεσε με δύναμη ώστε το ξύλο να σκιστεί, χωρίς όμως να κομματιαστεί, σε μήκος δεκαπέντε με είκοσι εκατοστών. Τέλος, ακόνισε καλά τις τέσσερις μύτες που θα σχηματιστούν. Το δόρυ σου είναι έτοιμο.
Προσανατολίσου
Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνεις είναι παρακολουθώντας την πορεία του ήλιου, ο οποίος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ακολουθεί στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας τροχιά από την ανατολή προς τη δύση. Αφού εντοπίσεις την ανατολή, στάσου με μέτωπο προς αυτήν. Στην πλάτη σου πλέον έχεις τη Δύση, στο αριστερό σου χέρι βρίσκεται ο Βορράς και στο δεξί, ο Νότος. Εναλλακτικά, για να προσανατολιστείς μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι ένα ρολόι με δείκτες: κράτα το οριζόντια και σημάδεψε με τον ωροδείκτη τον ήλιο. Η διχοτόμος της νοητής γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ του ωροδείκτη και της 12ης ώρας του ρολογιού, ορίζει τον νοητό άξονα Βορρά-Νότου. Αν το ρολόι σου είναι ρυθμισμένο σε θερινή ώρα, η γωνία που σε ενδιαφέρει είναι εκείνη που σχηματίζεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ώρας «1».
Μάθε να δένεις κόμπους
Όπως το θέτει ο Stewart, «υπάρχουν κόμποι για όλες τις δουλειές», τους οποίους μπορείς να διδαχτείς (πάλι…) από κάποιο σχετικό βιβλίο ή ακόμη και από κάποιο βίντεο στο YouΤube. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι ο πιο χρήσιμος από όλους τους κόμπους που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι η λεγόμενη «καντηλίτσα».
Στείλε σήμα ότι κινδυνεύεις
Σύμφωνα με τον Stewart, υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχεις αυτό: ο πρώτος είναι ανάβοντας κάποια φωτιά ενώ βρίσκεσαι σε κάποιο εμφανές σημείο, όπως, για παράδειγμα, σε κάποιο μεγάλο ξέφωτο ή στην πλαγιά κάποιου βουνού. Αφού ανάψει η φωτιά, ρίξε πάνω της χλωρά κλαδιά και φύλλα, τα οποία, καθώς θα καίγονται, θα παράγουν πυκνό καπνό. Θυμήσου: σκοπός σου στην περίπτωση αυτή δεν είναι να ζεσταθείς αλλά να γίνεις αντιληπτός από μεγάλη απόσταση -κάτι που, για να το καταφέρεις, χρειάζεσαι πολύ καπνό. Ο δεύτερος τρόπος για να γίνεις αντιληπτός από μεγάλη απόσταση είναι χρησιμοποιώντας κάποια γυαλιστερή επιφάνεια (καθρέπτη, λαμαρίνα κ.ο.κ.) ως κάτοπτρο που θα αντανακλά το φως του ήλιου ή ακόμη και αυτό του φεγγαριού. Το μυστικό εδώ είναι να μπορέσεις να σημαδέψεις σωστά την αντανάκλαση πάνω στο στόχο σου -το σκάφος, το αεροπλάνο ή τον άνθρωπο που θέλεις να σε δει. Πώς ακριβώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Ιδού: